GbR – német polgárjogi társaság

Vállalkozók, legyenek azok egyéni vállalkozók vagy tőkés társaságok, átmenetileg egyesülhetnek egy előre meghatározott, közös projekt lebonyolítása érdekében. A projekt nagyságát tekintve megkülönböztethető a projekt közösség, a munkaközösség valamint a konzorcium ügylet. Mindhárom esetben ugyanaz a társasági forma, egy polgári jogi társaság (Gesellschaft des bürgerlichen Rechts) jön létre.

A polgári jogi társaság egyedi abban a tekintetben, hogy minden tagja felelősséggel tartozik, a tagok egyenként képviselhetik a társaságot és vezethetik a projekteket is. A német jog szerint a társaság jogilag felelősségre vonható és egyben maga is a jogosult jogkövetelés érvényesítésére. Németországban ezen társasági forma igen elterjedt.

A polgári jogi társaság azonban nem alkalmas huzamos, tartós jellegű vállalkozói és ipari tevékenység kifejtésére, mivel a német kereskedelmi szabályok szerint a vállalkozónak be kell jegyeztetnie magát a cégjegyzékbe, amennyiben azt a vállalkozás fajtája és mérete szükségessé teszi.

A polgári jogi társaság tagjai egyesülhetnek, emellett lehetőségük van továbbra is, hogy kereskedelmi ügyleteik lebonyolítása érdekében nyílt kereskedelmi társaságot jegyeztessnek be.

 

Rólunk

Közel 20 éve dinamikusan növekvő, professzionális, ügyélközpontú szemlélettel rendelkező, a német gazdasági jogterületre specializálódott jogi tanácsadó iroda vagyunk, melynek alapítója és vezetője Dr. Bokodi Tibor. Munkatársaink sok éves tapasztalattal rendelkező, szakmailag elismert, kiváló szakemberek, akik magas szintű, innovatív jogi megoldásokkal segítik a magyar vállalkozások német piacra lépését.  

Szolgáltatások