UG alapítás

A liszaboni stratégia hatására Németországban 2008. november 1-től fokozták a társasági formák versenyképességét.

A német jogszabálymódosítás célja az volt, hogy a meglehetősen nagy anyagi forrásokat felemésztő német korlátolt felelősségű társaság alapításának költségeit, és a magas törzstőkeigényt csökkentsék, és ezáltal a német cégalapítást a német és nemzetközi piacon versenyképessebbé tegyék. 

Az UG (Unternehmensgesellschaft) cégforma megjelenésével azonban nem csak a versenyképességet növelték, hanem lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá is tették a német cégalapítást.

A korlátolt felelősségű társaság, mint jogi forma megőrzése mellett lehetővé vált, hogy az UG akár 1 EUR törzstőkével is megalakulhasson. 

Az UG tehát a GmbH variánsa és a GmbH jogszabályi keretein belül jön létre és működik. A társaság törzstőkéjének minimuma jogszabály által nem kerül meghatározására, de az egyes üzletrészek értékének legalább 1 EUR-nak kell lennie. Ebből az következik, hogy a tagok létszámától függ a törzstőke minimuma. 

Fontos tudnivaló, hogy a társaság éves nyeresége nem osztható fel teljes egészében a társaság tagjai között. A társaság éves nyereségének legalább 25 %-át tartalékba kell helyezni, és ezt egészen addig kell folytatni, amíg a társaság törzstőkéje el nem éri a 25.000 EUR-t. Amennyiben a tartalékba helyezett vagyon elérte a 25.000 EUR-t, akkor a társaság tagjai dönthetnek arról, hogy melyik társasági formában kívánnak tovább működni. 

Az UG kizárólag pénzbeli betétekkel alapítható, míg a GmbH esetében a nem pénzbeli betétekkel való alapítása is megengedett.

Rólunk

Közel 20 éve dinamikusan növekvő, professzionális, ügyélközpontú szemlélettel rendelkező, a német gazdasági jogterületre specializálódott jogi tanácsadó iroda vagyunk, melynek alapítója és vezetője Dr. Bokodi Tibor. Munkatársaink sok éves tapasztalattal rendelkező, szakmailag elismert, kiváló szakemberek, akik magas szintű, innovatív jogi megoldásokkal segítik a magyar vállalkozások német piacra lépését.  

Szolgáltatások