GY.I.K.

Gyakran Ismételt Kérdések

01.

Milyen előnyökkel jár egy német bejegyzésű gazdasági társaság?

Jogi személyek számára szinte korlátlanok a lehetőségek, ugyanígy egyes vezetői alkalmazottak, így egyes vezető tisztségviselők, ügyvezetők, igazgatók, vagy kulcsfontosságú munkatársaknak is szinte korlátlanok a lehetőségei. Egy német GmbH-nak rengeteg lehetősége van Németországban, többek között autót vásárolhat, autót finanszíroztathat, kereskedhet, szolgáltathat. A GmbH költségoldalán a különböző kiadások nagy mértékben leírhatók, így pl. egy személyautó vásárlása esetén visszaigényelhető a forgalmi adó, de leírható költségként az üzemanyag, a biztosítási és egyéb költségek is.

Az adóalapot jelentősen csökkenti, hogy Németországban a vállakozáshoz szükséges kiadásokat, beleértve a reprezentációs költségeket is, elismerik, temészetesen a hihetőség határain belül. Különösen az autóhasználattal kapcsolatos rendelkezések egyszerűbbek, mint Magyarországon. Egy német GmbH ügyes beruházásokkal lényegesen csökkenteni tudja a cég nyereségét, ez pedig a tulajdonosok személyi jövedelemadóját is előnyösen érinti. Fontos tudnivaló, hogy a két ország között létezik kettős adózást elkerülő egyezmény, melynek értelmében a magyar állampolgároknak csak egyszer kell adózniuk.

02.

Tévhitek és buktatók. Az ingyenes vagy olcsó német cégalapítás veszélyei!

Az interneten sok iroda hirdeti magát, megbízható, gyors cégalapítást ígérnek és a szolgáltatásaikhoz „évtizedek óta” Németországban élő szakembereket közvetítenek, továbbá jogi, gazdasági és adójogi tanácsokat adnak. Sajnos azonban ezek az irodák nem rendelkeznek megfelelő szakképesítésű és szaktudású vezetőkkel és munkatársakkal, valamint jogi szolgáltatást még közvetítve sem nyújthatnak. Állandó irodával, titkársággal, munkatársakkal nem rendelkeznek, csupán ígért, vagy vélt ismeretségüket „bocsájtják” rendelkezésre, amiről nem lehet tudni mit is jelent valójában. Ezek az irodák a legtöbb esetben sem adójogi, sem pedig társasági jogi szempontból releváns tanácsot nem tudnak ügyfeleiknek adni, mivel már a „cégvezetők” sem nem rendelkeznek megfelelő jogi szakképesítéssel. Az interneten magukat önjelölt „szakembernek” beállított személyek a kínált konzultáció során legfeljebb arról tudnak beszélni, hogy „hogy szokták a kint élők csinálni”, továbbá „gazdasági tanácsadásnak” nevezett olyan szolgáltatást nyújtanak, amelyhez szakirányú iskolai képesítéssel szintén nem rendelkeznek. Ez, a laikus és jogban járatlan ügyfél részére félrevezető és valljuk be őszintén, meglehetősen veszélyes is, hiszen semmilyen garancia nincs arra, hogy a „tanácsadásként” nyújtott szolgáltatás során elhangzottak valós, releváns és hatályos információkat tartalmaznak. Egy külföldi vállalkozás alapítása és működtetése során egy sor jogi kérdés merül fel, amelyekre csak és kizárólag konzisztens válaszok adhatóak. A magyar jog ismerete itt nem releváns. Irodánk ügyvitelében meglehetősen sok olyan Németországban bejegyzett magyar kötödésű vállalkozás ügye szerepel, amelyben a cégalapításkor és későbbi ügyvitel során is „olcsó vagy ingyenes „cégügynökök” jártak el, és amelyeknek során a szakértelem hiánya, a rossz adó-, és társasági jogi stratégia valamint tanács miatt a német adóhivatal eljárásokat folytat az adóalanyokkal szemben. Legyen tehát körültekintő és bízza jogi ügyeit valós jogászokra, akik megfelelően körültekintően járnak el az Ön ügyeiben. 

Amennyiben tanácstalan forduljon irodánkhoz bizalommal.    

05.

Milyen cégformát válasszak Németországban?

A kérdésre adott választ megelőzően ismerni kell az vállalkozó németországi terveit, a tagok és ügyvezetők számát, az egymáshoz fűződő jogviszonyokat, a tevékenységi köröket és azt, hogy milyen profillal kíván Németországban vállalkozni. Előzetes döntést igényel az is, hogy a társaság kötelezettségeiért kívánnak-e a társasági tagok felelősséget vállani, vagy sem. Amennyiben már van vállalkozásunk, érdemes azt is megvizsgálni, hogy a társaság németországi telephelyként való bejegyezése alkalmas-e a németországi tevékenységhez. Természetesen az optimális vállalkozási forma kiválasztása attól is függ, hogy mekkora összeget kívánunk befektetni németországi vállalkozásunkba. Irodánk elsősorban a GmbH vagy UG társasági formát ajánlja, de az optimális vállalkozási forma és adózási stratégia kiválasztása ügyében, forduljon hozzánk bizalommal. Mi a legoptimálisabb konstrukciót fogjuk Önnek tanácsolni. Forduljon hozzánk bizalommal.

07.

Miért nem ajánljuk a Limited cégformát?

Már egy ideje lehetőség van Németországban arra, hogy egy külföldi tőketársaság, jogi formájában folytassa tevékenységét. A különböző lehetséges társasági formák közül az angol „Limited” a legkedveltebb a német alapítók körében, azonban egy Németországban működő Limitednek kiemelkedő jogi és financiális kockázatai vannak amelyet legtöbbször az ügyvédek és ügynökségek természetesen eltitkolnak. A legfontosabbakra szeretnénk most rámutatni:

Már az is kérdéses, hogy egy Limited alapítása tényleg olcsóbb és gyorsabb-e, mint egy GmbH-jé? Habár az alapításnál nincsen szükség közjegyzőre és az angol cégjegyzékbe való felvétel is viszonylag egyszerű és a legkevesebb alapítótőke 1 Font is lehet, azonban az angol Limited német fióktelep bejegyzése a német cégjegyzékbe sok előíráshoz van kötve, így legtöbbször hosszadalmasabb és drágább, mint a GmbH alapítás. Például a charlottenburgi járásbíróság egy Limited bejegyzéséért 3.000 Eurót is elkérhet, vagyis a GmbH bejegyzési költségének a többszörösét. Ehhez jönnek még a közjegyzői-, fordítói-, és természetesen a társaság angliai és német címének állandó költségei, illetve a szükséges „Company Secretary”- társasági titkárság.

Valóban igaz, hogy az angol jog alapján a társaság tagja nem felel személyesen a Limited-ért, viszont az, hogy egy kizárólag Németországban tevékenykedő Limited tagja eredményesen fog tudni hivatkozni a felelősségkorlátozásra, nos ez a mai napig teljességgel bizonytalan. Például a hamburgi járásbíróság egy inszolvens, unterkapitalisiert (az a cég, amely túl kevés saját tőkével rendelkezik) Limited esetében úgy határozott, hogy úgy kell kezelni, mint egy Kkt.-t vagyis mindenre kiterjedő teljes felelősséget rótt a tagokra. Ebből adódóan úgy kell kiindulni, hogy egy Limited tagja korlátlanul és személyesen felelős.

További figyelemre méltó jövőbeni költségek merülnek fel a jogi- és adótanácsadással kapcsolatban. Így a jogokkal valamint a kötelezettségekkel kapcsolatban a szervezetek és a társaságok tagjai egymás között az angliai jogszabályokat tartják irányadónak. Az ebből adódó jogi kérdésekre csak egy az angol jogban jártas szakember tud választ adni, akit a szolgálataiért megfelelő honorárium illet. Amennyiben vita merül fel, rendszerint angliai bíróság lesz az illetékes. Viszont ha német bíróság előtt tárgyalnák az angol jogot, ahhoz költséges jogi szakvéleményeket kellene kiállítani.Az éves zárást az angol jogszabályok szerint kell elkészíteni. A kormány szembehelyezkedik azzal a német jogi gyakorlattal, miszerint a németországi működési hellyel rendelkező cégek számára Überleistungsrechnung–ot tesz kötelezővé. Mindkettőhöz szintén szükségünk van egy nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakemberre. Az Angliában benyújtandó mérleg határideje nagyon szűk. Amennyiben a jogszabályokat semmibe vesszük, úgy akár 1000 angol Fontnak megfelelő pénzbüntetést is kaphatunk, rosszabb esetben megszüntetik a céget, és annak javai az angol királyi házat fogják gyarapítani.

09.

Mikor kerül kizásásra egy GmbH ügyvezetője a társadalombiztosításból?

Az az ügyvezető, aki a saját GmbH-jában ügyvezető, jogilag olyan elbírálásban részesül, minta a GmbH bármely más munkavállalója, azonban e jog csak akkor érvényesül, ha az ügyvezető nem rendelkezik a GmbH több, mint 50%-os üzletrészészével. Az a társasági tag, akinek több mint 50% üzletrésztulajdonnal rendelkezik a GmbH-ban, a GmbH „tulajdonosának” minősül, mivel a GmbH határozathozatalára meghatározó befolyással bír. Részvételével megakadályozhatja a határozathozatalt, ha a tagok akarata az övével ellentétes. A tulajdonlásnak ez a lehetősége adta az indíttatást a társadalombiztosítási képviselőknek, hogy az ilyen GmbH ügyvezetőit nem alkalmazottként, hanem egyénileg sorolták be. Ebből az következik, hogy a GmbH tulajdonjogát gyakorló ügyvezető nem lehet tagja a törvényes társadalombiztosításnak.

A gyakorlatban a tulajdonlás kérdése gyakran vitatott téma, például, ha az ügyvezető éppen 50% alatt részesedik, mindemellett a felesége viszont birtokolja a fennmaradó 51%-ot, vagy, ha a társaság csak ¾-es többséggel hozhat döntést, egy 33%-os részvételnél már tulajdonosi alárendeltség lesz, mert egy ilyen ügyvezető minden döntést megakadályozhat. Ha kérdései lennének e témával kapcsolatban kérjen tanácsot irodánktól!

12.

Milyen tevékenységet végezhetek a német cégemmel?

Minden olyan tevékenységet végezhető, amit a cégbíróság (Handelsregister) bejegyzett és/vagy a társaság iparengedélyében szerepel. Bizonyos tevékenységekhez szükséges lehet a jogosultság igazolása, vagy annak elismertetése. Az engedélyhez kötött tevékenységekkel kapcsolatban előzetesen érdeklődjön irodánknál.

14.

Mikor kezdhetem meg a német cégemmel a tevékenységet?

A tevékenység az alapító okirat aláírásának napján megkezdhető, azonban a társaság, a társaság deklaratívan a bírósági bejegyzéssel jön létre. A társaság alapítása és bejegyzése között időszakban a társasági tagokra különleges szabályok vonatkoznak. A társaság tevékenységi körei a társasági szerződésben kerülnek rögzítésre, azonban egyes tevékenységek esetén további engedélyekre megléte is szükséges lehet ahhoz, hogy a működés jogszerű legyen. Az engedélyhez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges feltételeket jogszabályok írják elő. A tevékenység gyakorlásának jogát az iparhivatal deklarálja, de a jogosultságot a legtöbb esetben a kamarák vizsgálják. Az engedélyhez kötött tevékenységeket engedély és nyilvántartásba vétel nélkül gyakorolni nem szabad. A magyarországi szakmai képesítsek elismeréséről és az egyes engedélyhez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges feltételekről érdeklődjön irodánkban. 

03.

Leányvállalat, önálló társaság, vagy önálló telephely az előnyösebb?

Körültekintően kell eljárni, mert sem az adómérték, sem pedig az adófizetési kötelezettség keletkezésének helye szempontjából nem közömbös, hogy milyen formában tevékenykedünk Németországban. A döntés attól függ, hogy mi a célunk, illetve, hogy milyen gazdasági tevékenységet végez majd a társaság. Amennyiben önálló vállalatot alapítunk, teljes egészében cégjogilag és adójogilag is a német jogrendszer hatálya alá fog a társaság tartozni, de leányvállat alapítása esetén az osztalék és bizonyos helytállási kötelezettségek vonatkozásában az anyavállalat székhelye szerinti ország adójoga és cégjoga is érintett. Nagyon fontos, hogy az anya-leány esetében a német gazdasági társaság és az anyavállalat székhelye szerinti országban hatályos kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályokra is figyelemmel kell lenni. Önálló telephely esetében az adóalanyiság kettős (vagy többes) lesz, és a kötelezettségek vonatkozásában a székhely szerinti tagállam joga is felhívható lesz. Tanácsoljuk Önnek, hogy döntése előtt konzultáljon jogi szakemberrel, hogy a felelősség és az adófizetés mértéke is a legoptimálisabban kerüljön kiválasztásra. Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.

04.

Kockázatok cég vásárlása esetén

Sokszor találkozunk azzal az esettel, hogy az ügyfelünk megrendelést kap Németországból, azonban a megrendelés egyik feltétele az is, hogy egy német cég (Németországban bejegyzett) gazdasági társaság végezze az alvállalkozói munkát, de a német cég akkor, ott nem áll rendelkezésre. A legtöbb esetben arra sincs idő, hogy egy német céget megalapítson az ügyfél, mert a fővállalkozó nem tudja azt kivárni. Ilyen esetben mindig gyorsan kell cselekedni. Kézenfekvő megoldás lehet ilyen esetekben egy, már bejegyzett német cég megvásárlása, azonban egy gazdasági társaság üzletrészeinek megvásárlása esetén nagyon körültekintően kell eljárnunk. A német jogszabályok egyértelműen és pontosan szabályozzák az üzletrészekhez és magához a társasághoz kapcsolódó felelősségi köröket, melyek kihatnak az új társasági tagokra és ügyvezetőkre is. Néhány kivételektől eltekintve, főszabály szerint maga a társaság, saját vagyonával tartozik helyt állni saját kötelezettségeiért, de soha nem tudhatjuk, hogy a társaság korábbi tevékenységéből milyen jövőbeli kötelezettségek keletkezhetnek, így azt sem, hogy egy esetleges későbbi kártérítési eljárás vagy adóhiány megállapítása során a társaság vagyona elegendő lesz e a helytállásra. Természetesen léteznek azok a jogi formulák, amellyel csökkenthetők a kockázatok, de azok teljes egészében egyik eljárással sem annullálhatóak, ezért azt tanácsoljuk Önnek, hogy csak megbízható jogi szakemberek közreműködésével, az összes kockázat megvizsgálását követően vásároljon német céget. Ha kérdései lennének vagy szüksége forduljon hozzánk bizalommal.

06.

Harmadik ország állampolgárai is vásárolhatnak előre elkészített társaságot és vállhatnak ügyvezetővé?

Külföldiek tulajdonképpen korlátozások nélkül ügyvezetővé válhatnak. Sok regisztrációs bíróság követeli mégis, hogy az ügyvezető olyan helyzetben legyen, hogy a legszemélyesebb szervezeti kötelezettségeit a társaság székhelyén tudja gyakorolni. Előírás tehát, hogy az ügyvezető mindig Németországba tudjon utazni.

Az EU-tagállamokból származó külföldieknek a szabad lakóhelyváltoztatás joga miatt ez nem okoz problémát. Ők minden különlegesebb engedély nélkül tevékenykedhetnek Németország területén, és elláthatják egy ügyvezető hivatali kötelezettségeit. Ugyanez vonatkozik azokra a nem EU-tagállamból származó külföldi állampolgárokra, akik nincsenek vízumkötelezettség alá vonva. (Azok az országok, amelyek az u.n. 1sz. pozitívlistához tartoznak)

Ellenben azoktól a külföldiektől, akik nem EU-tagállamból származnak, és országuk nem szerepel az 1.sz. pozitívlistán, a regisztrációs bíróság kéri a tartózkodási engedélyt. Akik vízumkötelezettség alá tartoznak, csak úgy gyakorolhatják egy ügyvezető tevékenységét, ha állandóan rendelkeznek a Németországba való beutazás lehetőségével.

Mindettől függetlenül, a vállalkozási tevékenység engedélyezésénél a külföldiekre vonatkozó törvényeket is szem előtt kell tartani. Minden ügyvezetőt, igazgatósági tagot, cégvezetőt a saját funkciója alapján önálló személyként kezelnek. Habár nincs szükség saját munkavállalói engedélyre, ez mégis azt jelenti minden nem EU- tagállamból származónak, hogy az útlevélben található tartózkodási engedély nem a szokásos záró megjegyzést „egyéni vagy társas vállalkozási tevékenység kezdeményezése tilos” kell hogy tartalmazza. Ezt már a származási országban, a vízum indítványozásakor figyelembe kell venni.

Az egyéni bánásmód azokat az ügyvezetőket is érinti, akik a pozitív listán említett országokból származnak, és vízum nélkül beutazhatnak az országba. Számukra is kötelező az a fajta tartózkodási engedély, amely nem tartalmazza a záradékot. Ezután már a cég tervezett székhelye szerint hatáskörrel bíró bevándorlásügyi hivatal lesz illetékes.

Egyedi esetekben előzőleg azonban meg kell vizsgálni, nem áll-e fenn annak a kivételnek a lehetősége, amikor az ügyvezető megtartja mindennapos külföldön tartózkodásának lehetőségét és önálló tevékenységét 12 hónapos időintervallumon belül legfeljebb 3 hónapig szövetségi területen gyakorolja.

Külföldi részesedéssel bíró tőketársaságokra a következő vonatkozik: alapjában véve mindenki lehet egy társaság tagja, azonban a többségi tulajdonnal bíró tagok esetében hasonlóan figyelembe kell venni a külföldiekre vonatkozó jogi előírásokat. Mivel egy többségi tulajdonjoggal bíró tag meghatározó befolyást gyakorolhat a határozathozatalokra, ő a külföldiekre vonatkozó jogszabályok szerint kezelendő. Ezért neki szükséges a záradék nélküli tartózkodási engedély beszerzése.

08.

Mi a teendő, ha németországi céget szeretnék alapítani?

Töltse ki a letölthető nyomtatványok közül azt, amilyen céget szeretne alapítani vagy töltse ki on-line nyomtatványunkat a megfelelő menüpontban és küldje el irodánknak. Mi a lehető lerövidebb időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, egyeztetjük az alapítás menetét és megindítjuk az eljárást.

10.

Melyek az engedélyköteles tevékenységek?

Az engedélyköteles tevékenységekről az illetékes Kamara ad felvilágosítást.

11.

Milyen cégnevet válasszak és hol tudom ellenőrizni, hogy helyes-e a cégnév?

A német jogszabályok szerint a cég neve nem lehet szenzitív, valamint meg kell felelnie a német helyesírás szabályainak. További feltétel, hogy a cégnév nem lehet védett név.

13.

Valóban több hetet kell várni az adószám kiadására?

A társaság bejegyzését követően az adóhivatalnál le kell folytani az adóregisztrációs eljárást. Az adóregisztrációs eljárás során az adóhivatal részletesen megvizsgálja a társaság tagjait és ügyvezetőjét, a társaság profilját és létrejöttének okát indokoltságát, valamint a társaság adóalanyiságát. Az adóhivatal a vizsgálat eredményétől függően dönt az adószám kiadásáról. Irodánk készséggel nyújt segítséget az adóregisztrációs eljárás lefolytatásában.

15.

Mi a teendőm, ha cégautót kívánok vásárolni?

Első lépésként válassza ki a megfelelő cégautót. Az esetleges finanszírozást, a forgalomba-iktatást, valamint a biztosításmegkötését bízza ránk. Amennyiben irodánkat választja a biztosítás megkötéséhez garantáljuk, hogy a legkedvezőbb biztosítási ajánlattal állunk elő, tekintettel arra, hogy a irodánk német vezető biztosító társaságokkal áll szerződéses viszonyban, ezért az elérhető legkedvezőbb ajánlatot tudjuk Önnek nyújtani.

02.

Tévhitek és buktatók. Az ingyenes vagy olcsó német cégalapítás veszélyei!

Az interneten sok iroda hirdeti magát, megbízható, gyors cégalapítást ígérnek és a szolgáltatásaikhoz „évtizedek óta” Németországban élő szakembereket közvetítenek, továbbá jogi, gazdasági és adójogi tanácsokat adnak. Sajnos azonban ezek az irodák nem rendelkeznek megfelelő szakképesítésű és szaktudású vezetőkkel és munkatársakkal, valamint jogi szolgáltatást még közvetítve sem nyújthatnak. Állandó irodával, titkársággal, munkatársakkal nem rendelkeznek, csupán ígért, vagy vélt ismeretségüket „bocsájtják” rendelkezésre, amiről nem lehet tudni mit is jelent valójában. Ezek az irodák a legtöbb esetben sem adójogi, sem pedig társasági jogi szempontból releváns tanácsot nem tudnak ügyfeleiknek adni, mivel már a „cégvezetők” sem nem rendelkeznek megfelelő jogi szakképesítéssel. Az interneten magukat önjelölt „szakembernek” beállított személyek a kínált konzultáció során legfeljebb arról tudnak beszélni, hogy „hogy szokták a kint élők csinálni”, továbbá „gazdasági tanácsadásnak” nevezett olyan szolgáltatást nyújtanak, amelyhez szakirányú iskolai képesítéssel szintén nem rendelkeznek. Ez, a laikus és jogban járatlan ügyfél részére félrevezető és valljuk be őszintén, meglehetősen veszélyes is, hiszen semmilyen garancia nincs arra, hogy a „tanácsadásként” nyújtott szolgáltatás során elhangzottak valós, releváns és hatályos információkat tartalmaznak. Egy külföldi vállalkozás alapítása és működtetése során egy sor jogi kérdés merül fel, amelyekre csak és kizárólag konzisztens válaszok adhatóak. A magyar jog ismerete itt nem releváns. Irodánk ügyvitelében meglehetősen sok olyan Németországban bejegyzett magyar kötödésű vállalkozás ügye szerepel, amelyben a cégalapításkor és későbbi ügyvitel során is „olcsó vagy ingyenes „cégügynökök” jártak el, és amelyeknek során a szakértelem hiánya, a rossz adó-, és társasági jogi stratégia valamint tanács miatt a német adóhivatal eljárásokat folytat az adóalanyokkal szemben. Legyen tehát körültekintő és bízza jogi ügyeit valós jogászokra, akik megfelelően körültekintően járnak el az Ön ügyeiben. 

Amennyiben tanácstalan forduljon irodánkhoz bizalommal.    

03.

Leányvállalat, önálló társaság, vagy önálló telephely az előnyösebb?

Körültekintően kell eljárni, mert sem az adómérték, sem pedig az adófizetési kötelezettség keletkezésének helye szempontjából nem közömbös, hogy milyen formában tevékenykedünk Németországban. A döntés attól függ, hogy mi a célunk, illetve, hogy milyen gazdasági tevékenységet végez majd a társaság. Amennyiben önálló vállalatot alapítunk, teljes egészében cégjogilag és adójogilag is a német jogrendszer hatálya alá fog a társaság tartozni, de leányvállat alapítása esetén az osztalék és bizonyos helytállási kötelezettségek vonatkozásában az anyavállalat székhelye szerinti ország adójoga és cégjoga is érintett. Nagyon fontos, hogy az anya-leány esetében a német gazdasági társaság és az anyavállalat székhelye szerinti országban hatályos kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályokra is figyelemmel kell lenni. Önálló telephely esetében az adóalanyiság kettős (vagy többes) lesz, és a kötelezettségek vonatkozásában a székhely szerinti tagállam joga is felhívható lesz. Tanácsoljuk Önnek, hogy döntése előtt konzultáljon jogi szakemberrel, hogy a felelősség és az adófizetés mértéke is a legoptimálisabban kerüljön kiválasztásra. Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.

04.

Kockázatok cég vásárlása esetén

Sokszor találkozunk azzal az esettel, hogy az ügyfelünk megrendelést kap Németországból, azonban a megrendelés egyik feltétele az is, hogy egy német cég (Németországban bejegyzett) gazdasági társaság végezze az alvállalkozói munkát, de a német cég akkor, ott nem áll rendelkezésre. A legtöbb esetben arra sincs idő, hogy egy német céget megalapítson az ügyfél, mert a fővállalkozó nem tudja azt kivárni. Ilyen esetben mindig gyorsan kell cselekedni. Kézenfekvő megoldás lehet ilyen esetekben egy, már bejegyzett német cég megvásárlása, azonban egy gazdasági társaság üzletrészeinek megvásárlása esetén nagyon körültekintően kell eljárnunk. A német jogszabályok egyértelműen és pontosan szabályozzák az üzletrészekhez és magához a társasághoz kapcsolódó felelősségi köröket, melyek kihatnak az új társasági tagokra és ügyvezetőkre is. Néhány kivételektől eltekintve, főszabály szerint maga a társaság, saját vagyonával tartozik helyt állni saját kötelezettségeiért, de soha nem tudhatjuk, hogy a társaság korábbi tevékenységéből milyen jövőbeli kötelezettségek keletkezhetnek, így azt sem, hogy egy esetleges későbbi kártérítési eljárás vagy adóhiány megállapítása során a társaság vagyona elegendő lesz e a helytállásra. Természetesen léteznek azok a jogi formulák, amellyel csökkenthetők a kockázatok, de azok teljes egészében egyik eljárással sem annullálhatóak, ezért azt tanácsoljuk Önnek, hogy csak megbízható jogi szakemberek közreműködésével, az összes kockázat megvizsgálását követően vásároljon német céget. Ha kérdései lennének vagy szüksége forduljon hozzánk bizalommal.

05.

Milyen cégformát válasszak Németországban?

A kérdésre adott választ megelőzően ismerni kell az vállalkozó németországi terveit, a tagok és ügyvezetők számát, az egymáshoz fűződő jogviszonyokat, a tevékenységi köröket és azt, hogy milyen profillal kíván Németországban vállalkozni. Előzetes döntést igényel az is, hogy a társaság kötelezettségeiért kívánnak-e a társasági tagok felelősséget vállani, vagy sem. Amennyiben már van vállalkozásunk, érdemes azt is megvizsgálni, hogy a társaság németországi telephelyként való bejegyezése alkalmas-e a németországi tevékenységhez. Természetesen az optimális vállalkozási forma kiválasztása attól is függ, hogy mekkora összeget kívánunk befektetni németországi vállalkozásunkba. Irodánk elsősorban a GmbH vagy UG társasági formát ajánlja, de az optimális vállalkozási forma és adózási stratégia kiválasztása ügyében, forduljon hozzánk bizalommal. Mi a legoptimálisabb konstrukciót fogjuk Önnek tanácsolni. Forduljon hozzánk bizalommal.

06.

Harmadik ország állampolgárai is vásárolhatnak előre elkészített társaságot és vállhatnak ügyvezetővé?

Külföldiek tulajdonképpen korlátozások nélkül ügyvezetővé válhatnak. Sok regisztrációs bíróság követeli mégis, hogy az ügyvezető olyan helyzetben legyen, hogy a legszemélyesebb szervezeti kötelezettségeit a társaság székhelyén tudja gyakorolni. Előírás tehát, hogy az ügyvezető mindig Németországba tudjon utazni.

Az EU-tagállamokból származó külföldieknek a szabad lakóhelyváltoztatás joga miatt ez nem okoz problémát. Ők minden különlegesebb engedély nélkül tevékenykedhetnek Németország területén, és elláthatják egy ügyvezető hivatali kötelezettségeit. Ugyanez vonatkozik azokra a nem EU-tagállamból származó külföldi állampolgárokra, akik nincsenek vízumkötelezettség alá vonva. (Azok az országok, amelyek az u.n. 1sz. pozitívlistához tartoznak)

Ellenben azoktól a külföldiektől, akik nem EU-tagállamból származnak, és országuk nem szerepel az 1.sz. pozitívlistán, a regisztrációs bíróság kéri a tartózkodási engedélyt. Akik vízumkötelezettség alá tartoznak, csak úgy gyakorolhatják egy ügyvezető tevékenységét, ha állandóan rendelkeznek a Németországba való beutazás lehetőségével.

Mindettől függetlenül, a vállalkozási tevékenység engedélyezésénél a külföldiekre vonatkozó törvényeket is szem előtt kell tartani. Minden ügyvezetőt, igazgatósági tagot, cégvezetőt a saját funkciója alapján önálló személyként kezelnek. Habár nincs szükség saját munkavállalói engedélyre, ez mégis azt jelenti minden nem EU- tagállamból származónak, hogy az útlevélben található tartózkodási engedély nem a szokásos záró megjegyzést „egyéni vagy társas vállalkozási tevékenység kezdeményezése tilos” kell hogy tartalmazza. Ezt már a származási országban, a vízum indítványozásakor figyelembe kell venni.

Az egyéni bánásmód azokat az ügyvezetőket is érinti, akik a pozitív listán említett országokból származnak, és vízum nélkül beutazhatnak az országba. Számukra is kötelező az a fajta tartózkodási engedély, amely nem tartalmazza a záradékot. Ezután már a cég tervezett székhelye szerint hatáskörrel bíró bevándorlásügyi hivatal lesz illetékes.

Egyedi esetekben előzőleg azonban meg kell vizsgálni, nem áll-e fenn annak a kivételnek a lehetősége, amikor az ügyvezető megtartja mindennapos külföldön tartózkodásának lehetőségét és önálló tevékenységét 12 hónapos időintervallumon belül legfeljebb 3 hónapig szövetségi területen gyakorolja.

Külföldi részesedéssel bíró tőketársaságokra a következő vonatkozik: alapjában véve mindenki lehet egy társaság tagja, azonban a többségi tulajdonnal bíró tagok esetében hasonlóan figyelembe kell venni a külföldiekre vonatkozó jogi előírásokat. Mivel egy többségi tulajdonjoggal bíró tag meghatározó befolyást gyakorolhat a határozathozatalokra, ő a külföldiekre vonatkozó jogszabályok szerint kezelendő. Ezért neki szükséges a záradék nélküli tartózkodási engedély beszerzése.

07.

Miért nem ajánljuk a Limited cégformát?

Már egy ideje lehetőség van Németországban arra, hogy egy külföldi tőketársaság, jogi formájában folytassa tevékenységét. A különböző lehetséges társasági formák közül az angol „Limited” a legkedveltebb a német alapítók körében, azonban egy Németországban működő Limitednek kiemelkedő jogi és financiális kockázatai vannak amelyet legtöbbször az ügyvédek és ügynökségek természetesen eltitkolnak. A legfontosabbakra szeretnénk most rámutatni:

Már az is kérdéses, hogy egy Limited alapítása tényleg olcsóbb és gyorsabb-e, mint egy GmbH-jé? Habár az alapításnál nincsen szükség közjegyzőre és az angol cégjegyzékbe való felvétel is viszonylag egyszerű és a legkevesebb alapítótőke 1 Font is lehet, azonban az angol Limited német fióktelep bejegyzése a német cégjegyzékbe sok előíráshoz van kötve, így legtöbbször hosszadalmasabb és drágább, mint a GmbH alapítás. Például a charlottenburgi járásbíróság egy Limited bejegyzéséért 3.000 Eurót is elkérhet, vagyis a GmbH bejegyzési költségének a többszörösét. Ehhez jönnek még a közjegyzői-, fordítói-, és természetesen a társaság angliai és német címének állandó költségei, illetve a szükséges „Company Secretary”- társasági titkárság.

Valóban igaz, hogy az angol jog alapján a társaság tagja nem felel személyesen a Limited-ért, viszont az, hogy egy kizárólag Németországban tevékenykedő Limited tagja eredményesen fog tudni hivatkozni a felelősségkorlátozásra, nos ez a mai napig teljességgel bizonytalan. Például a hamburgi járásbíróság egy inszolvens, unterkapitalisiert (az a cég, amely túl kevés saját tőkével rendelkezik) Limited esetében úgy határozott, hogy úgy kell kezelni, mint egy Kkt.-t vagyis mindenre kiterjedő teljes felelősséget rótt a tagokra. Ebből adódóan úgy kell kiindulni, hogy egy Limited tagja korlátlanul és személyesen felelős.

További figyelemre méltó jövőbeni költségek merülnek fel a jogi- és adótanácsadással kapcsolatban. Így a jogokkal valamint a kötelezettségekkel kapcsolatban a szervezetek és a társaságok tagjai egymás között az angliai jogszabályokat tartják irányadónak. Az ebből adódó jogi kérdésekre csak egy az angol jogban jártas szakember tud választ adni, akit a szolgálataiért megfelelő honorárium illet. Amennyiben vita merül fel, rendszerint angliai bíróság lesz az illetékes. Viszont ha német bíróság előtt tárgyalnák az angol jogot, ahhoz költséges jogi szakvéleményeket kellene kiállítani.Az éves zárást az angol jogszabályok szerint kell elkészíteni. A kormány szembehelyezkedik azzal a német jogi gyakorlattal, miszerint a németországi működési hellyel rendelkező cégek számára Überleistungsrechnung–ot tesz kötelezővé. Mindkettőhöz szintén szükségünk van egy nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakemberre. Az Angliában benyújtandó mérleg határideje nagyon szűk. Amennyiben a jogszabályokat semmibe vesszük, úgy akár 1000 angol Fontnak megfelelő pénzbüntetést is kaphatunk, rosszabb esetben megszüntetik a céget, és annak javai az angol királyi házat fogják gyarapítani.

08.

Mi a teendő, ha németországi céget szeretnék alapítani?

Töltse ki a letölthető nyomtatványok közül azt, amilyen céget szeretne alapítani vagy töltse ki on-line nyomtatványunkat a megfelelő menüpontban és küldje el irodánknak. Mi a lehető lerövidebb időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, egyeztetjük az alapítás menetét és megindítjuk az eljárást.

09.

Mikor kerül kizásásra egy GmbH ügyvezetője a társadalombiztosításból?

Az az ügyvezető, aki a saját GmbH-jában ügyvezető, jogilag olyan elbírálásban részesül, minta a GmbH bármely más munkavállalója, azonban e jog csak akkor érvényesül, ha az ügyvezető nem rendelkezik a GmbH több, mint 50%-os üzletrészészével. Az a társasági tag, akinek több mint 50% üzletrésztulajdonnal rendelkezik a GmbH-ban, a GmbH „tulajdonosának” minősül, mivel a GmbH határozathozatalára meghatározó befolyással bír. Részvételével megakadályozhatja a határozathozatalt, ha a tagok akarata az övével ellentétes. A tulajdonlásnak ez a lehetősége adta az indíttatást a társadalombiztosítási képviselőknek, hogy az ilyen GmbH ügyvezetőit nem alkalmazottként, hanem egyénileg sorolták be. Ebből az következik, hogy a GmbH tulajdonjogát gyakorló ügyvezető nem lehet tagja a törvényes társadalombiztosításnak.

A gyakorlatban a tulajdonlás kérdése gyakran vitatott téma, például, ha az ügyvezető éppen 50% alatt részesedik, mindemellett a felesége viszont birtokolja a fennmaradó 51%-ot, vagy, ha a társaság csak ¾-es többséggel hozhat döntést, egy 33%-os részvételnél már tulajdonosi alárendeltség lesz, mert egy ilyen ügyvezető minden döntést megakadályozhat. Ha kérdései lennének e témával kapcsolatban kérjen tanácsot irodánktól!

10.

Melyek az engedélyköteles tevékenységek?

Az engedélyköteles tevékenységekről az illetékes Kamara ad felvilágosítást.

11.

Milyen cégnevet válasszak és hol tudom ellenőrizni, hogy helyes-e a cégnév?

A német jogszabályok szerint a cég neve nem lehet szenzitív, valamint meg kell felelnie a német helyesírás szabályainak. További feltétel, hogy a cégnév nem lehet védett név.

12.

Milyen tevékenységet végezhetek a német cégemmel?

Minden olyan tevékenységet végezhető, amit a cégbíróság (Handelsregister) bejegyzett és/vagy a társaság iparengedélyében szerepel. Bizonyos tevékenységekhez szükséges lehet a jogosultság igazolása, vagy annak elismertetése. Az engedélyhez kötött tevékenységekkel kapcsolatban előzetesen érdeklődjön irodánknál.

13.

Valóban több hetet kell várni az adószám kiadására?

A társaság bejegyzését követően az adóhivatalnál le kell folytani az adóregisztrációs eljárást. Az adóregisztrációs eljárás során az adóhivatal részletesen megvizsgálja a társaság tagjait és ügyvezetőjét, a társaság profilját és létrejöttének okát indokoltságát, valamint a társaság adóalanyiságát. Az adóhivatal a vizsgálat eredményétől függően dönt az adószám kiadásáról. Irodánk készséggel nyújt segítséget az adóregisztrációs eljárás lefolytatásában.

14.

Mikor kezdhetem meg a német cégemmel a tevékenységet?

A tevékenység az alapító okirat aláírásának napján megkezdhető, azonban a társaság, a társaság deklaratívan a bírósági bejegyzéssel jön létre. A társaság alapítása és bejegyzése között időszakban a társasági tagokra különleges szabályok vonatkoznak. A társaság tevékenységi körei a társasági szerződésben kerülnek rögzítésre, azonban egyes tevékenységek esetén további engedélyekre megléte is szükséges lehet ahhoz, hogy a működés jogszerű legyen. Az engedélyhez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges feltételeket jogszabályok írják elő. A tevékenység gyakorlásának jogát az iparhivatal deklarálja, de a jogosultságot a legtöbb esetben a kamarák vizsgálják. Az engedélyhez kötött tevékenységeket engedély és nyilvántartásba vétel nélkül gyakorolni nem szabad. A magyarországi szakmai képesítsek elismeréséről és az egyes engedélyhez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges feltételekről érdeklődjön irodánkban. 

15.

Mi a teendőm, ha cégautót kívánok vásárolni?

Első lépésként válassza ki a megfelelő cégautót. Az esetleges finanszírozást, a forgalomba-iktatást, valamint a biztosításmegkötését bízza ránk. Amennyiben irodánkat választja a biztosítás megkötéséhez garantáljuk, hogy a legkedvezőbb biztosítási ajánlattal állunk elő, tekintettel arra, hogy a irodánk német vezető biztosító társaságokkal áll szerződéses viszonyban, ezért az elérhető legkedvezőbb ajánlatot tudjuk Önnek nyújtani.

További kérdése van?
Forduljon hozzánk bizalommal!