GmbH Co. KG – GmbH alapítása korlátlan ügyvezetői felelősséggel

Kommanditgesellschaft (KG)

A KG olyan személyegyesülési társaság, amelynek célja közös cégnéven olyan kereskedelmi vállalkozás működtetése, amelyben legalább egy társasági tag korlátlan felelősséggel tartozik a társaság kötelezettségeiért. Más társasági tagok esetében a társaság hitelezőivel szembeni felelősség egy meghatározott vagyoni hozzájárulás összegére korlátozódik.

A KG jogát a Német Kereskedelmi Törvénykönyv (HGB) 161-177 a §§-ai szabályozzák. Ezen túlmenően az oHG-re vonatkozó előírások (105-160 HGB §§) és a társaságra vonatkozó előírások (GbR) (BGB 705-740 §§) érvényesek. A KG-t be kell jegyezni a cégjegyzékbe.

Különleges eset: GmbH & Co. KG

Ez a KG egyik alfaja. A GmbH & Co. megjelölés abból adódik, hogy egy vagy több természetes személy helyett egy GmbH a KG személyesen felelős tagja. A GmbH & Co. KG-re a KG törvénye vonatkozik. Ennek a jogi forma-kombinációnak a sajátosságaival ezért is foglalkozik ez a fejezet (KG).

Az oHG-hez hasonlóan a KG is a középvállalatok tipikus cégformája. A társasági jogi szerkezetet tekintve nagyobb cégek számára is alkalmas. Különösen népszerű a GmbH & Co. KG vegyes formában, amelyben a társasági előnyök (felelősségkorlátozás) ötvözhetők a társulás előnyeivel.

A GmbH & Co. KG lehetőséget ad arra, hogy a társaságban részt vevő természetes személyek teljes személyes felelősségét kizárják, és továbbra is alapvetően társas társaságként kezeljék és adóztassanak.

További német társasági formákról itt olvashat:

GmbH | UG | AG | GbR | OHG | SE | KG

 

Rólunk

Közel 20 éve dinamikusan növekvő, professzionális, ügyélközpontú szemlélettel rendelkező, a német gazdasági jogterületre specializálódott jogi tanácsadó iroda vagyunk, melynek alapítója és vezetője Dr. Bokodi Tibor. Munkatársaink sok éves tapasztalattal rendelkező, szakmailag elismert, kiváló szakemberek, akik magas szintű, innovatív jogi megoldásokkal segítik a magyar vállalkozások német piacra lépését.  

Szolgáltatások