GmbH alapítás

1. Miért GmbH?

A német GmbH Németország egyik legelterjedtebb és legkedveltebb társasági formája, amely a magyar jogból ismert korlátolt felelősségű társaság német megfelelője. A német GmbH alapításának, működésének és megszűnésének szabályai azonban eltérőek a magyar jogrendszerben a korlátolt felelősségű társaságokra vonatkozó szabályoktól. 

2. A GmbH törzstőkéje 25.000 EUR

A GmbH törzstőkéjének jogszabály által előírt minimuma 25.000 EUR A törzstőkét a társaság alapításakor az alapító tagoknak a társaság részére kell bocsátaniuk. A könnyített cégalapítás érdekében alapításkor elegendő a törzstőke 50%-át a társaság rendelkezésére bocsátani. Ez azt jelent, hogy már 12.500 EUR törzstőke befizetésével is megalapítható a GmbH.

3. A jogi ismeretek szükségessége

A társasági szerződés lényeges pontjairól célszerű szakemberrel egyeztetve előre döntést hozni. Különös tekintettel arra, hogy a társasági tagok egymáshoz és a társasághoz fűződő jogviszonya határozza meg a társaság jövőbeli működését. Egy nem megfelelő tartalommal megírt társasági szerződés esetén, egy társasági tag kiválása, vagy a társasági tag családi állapotának megváltozása, esetleg egy haláleset végső soron a társaság felszámolásához is vezethet.

4. A GmbH alapítási eljárásról

A társasági szerződés alapító tagok általi aláírását követően, előtársasági formában, kiterjesztett felelősséggel a társaság megalakult. Kizárólag a bíróság általi bejegyzést követően áll be a társasági tagokra vonatkozó korlátolt felelősség, ekkor viszont a felelősségi korlátozás ex tunc visszahat az alapítás időpontjára.

A társaságot alapító tagok lehetnek természetes személyek és akár gazdasági társaságok. A gazdasági társaságok lehetnek tagállami vagy EU-n kívüli társaságok egyaránt. Amennyiben a bejegyzéshez szükséges feltételek teljesülnek, akkor a német társaság bíróság általi bejegyzési ideje körülbelül egy hét. A teljes német cégalapítási idő, tekintettel a többi szükséges eljárásra is arra 2-3 hét is lehet.

5. Miért minket válasszon?

Fontos, hogy egy újonnan alakult vállalkozás csakis akkor lehet sikeres, ha a gazdasági döntései racionálisak és megalapozottak. Ezért fontosnak tartjuk, hogy ne csak a cégalapítást megelőzően, hanem azt követően is további cégjogi és adójogi támogatásunkról biztosíthassuk Önt.

Szívesen segítünk Önnek a németországi üzleti elképzeléseinek megvalósításában. Kiválasztjuk az Önnek megfelelő társasági formát és adójogi szempontból is tájékoztatjuk az Önre vonatkozó jogszabályokról. Majd mindezt meg is valósítjuk Önnek!

Rólunk

Közel 20 éve dinamikusan növekvő, professzionális, ügyélközpontú szemlélettel rendelkező, a német gazdasági jogterületre specializálódott jogi tanácsadó iroda vagyunk, melynek alapítója és vezetője Dr. Bokodi Tibor. Munkatársaink sok éves tapasztalattal rendelkező, szakmailag elismert, kiváló szakemberek, akik magas szintű, innovatív jogi megoldásokkal segítik a magyar vállalkozások német piacra lépését.  

Szolgáltatások