SE alapítás / Európai részvénytársaság alapítása

 Az európai társasági jog területén bekövetkezett változás leginkább a legújabb társasági formán, az úgynevezett Societas Europea – röviden SE – társasági formán érzékelhető. Az Európai Társaság egy uniószerte egységes, szupranacionális társasági forma. Az Európai Tanács a 2157/2001-es számú rendeletében – amely 2004. október 8-án lépett hatályba – fogalmazta meg az új társasági formára irányadó szabályokat. A Német Szövetségi Köztársaság a fenti rendeletet végrehajtotta és törvény formájában ki is hirdette (Gesetz zur Ausführung der Verordnung).

Az Európai Társaság törzstőkéje részvényekre van osztva; a jegyzett alaptőke minimális összege 120.000,- €. A társaság székhelyének abban  tagországban kell lennie, amelyben a társaság irányító szervei is működnek. A társaság székhelye azonban áthelyezhető bármely tagországba, a társaság felosztása nélkül. Mindezidáig ez nem volt lehetséges, így a társaság székhelyének határon túli áthelyezésének lehetőségét korlátozta.

Az új társasági forma célja, hogy megkönnyítse a jövőben az Union belüli vállalatok egyesítését és a vállalatok közötti együttműködést. Német társaságok számára az európai részvénytársaságokban való részesülés bizonyos szempontból figyelmen kívül hagyható. A külföldi befektetők ugyanis a vállalatvezetési rendszer egyenjogúsági elve miatt társulás szempontjából nem tartják előnyösnek a német vállalatokat. Ez a paritás elv a külföldi befektetők többségénél értetlenséget idéz elő és komoly befektetési akadálynak minősül.

 

Rólunk

Közel 20 éve dinamikusan növekvő, professzionális, ügyélközpontú szemlélettel rendelkező, a német gazdasági jogterületre specializálódott jogi tanácsadó iroda vagyunk, melynek alapítója és vezetője Dr. Bokodi Tibor. Munkatársaink sok éves tapasztalattal rendelkező, szakmailag elismert, kiváló szakemberek, akik magas szintű, innovatív jogi megoldásokkal segítik a magyar vállalkozások német piacra lépését.  

Szolgáltatások