Magyar cég németországi telephelye, adószámmal

Az Európai Únió alapelveinek érvényesülése okán a tagállamok bármelyikében bejegyzett gazdasági társaságok szabadon végezhetnek más tagállamban is gazdasági tevékenységet. 

A bejegyzett székhelytől eltérő tagállamban végzett tevékenység időtartalma és a társaság profilja határozza meg azt, hogy az adott gazdasági társaságot be kell-e jelenteni a székhelytől eltérő tagállamban. A társaság profiljának megfelelő tevékenysége a másik tagállamban is szabadon gyakorolható, azonban a telephely szerinti tagállam joga – az egyes gyakorolni kívánt tevékenységek vonatkozásában – előírhat további követelményeket is. A tagállamok saját hatáskörben határozzák meg az egyes tevékenységek gyakorlásához szükséges szakmai előfeltételeket.

Fontos kiemelni, hogy a telephely nem keletkeztet jogalanyiságot, azonban adóalanyiságot igen, ráadásul a másik tagállam telephelye, és a székhely között adójogi szempontból kapcsolt vállalkozás jön létre, ezért a traszferárakra vonatkozó jogszabályokat is alkalmazni kell. A transzferárakat a magyar, a német, valamint az Európai Únió joga szerint kell megállapítani és erről az érintett tagállam, valamint a székhely szerinti tagállam joga szerint nyilvántartást is kell vezetni.

Élesen el kell határolni a telephely jogi státuszát a leányvállalat jogi státuszától. Egyik esetben jogalanyiság is létre jön, továbbá a leányvállalat működtetése által a magyar vállalkozásnak elsősorban kamat, illetve osztalék jövedelme keletkezhet, eltekintve a két cég közötti esetleges vállalkozási tevékenység eredményhatásától. Az egyik esetben csupán az osztalék vagy kamat jelenik a magyar vállalat beszámolójában, míg a másik esetben a telephely teljes működésnek eredménye a beszámoló része.

Irodánk készséggel áll rendelkezésre más tagállamban bejegyzett gazdasági társaság németországi telephely bejegyzésével kapcsolatban.

Rólunk

Közel 20 éve dinamikusan növekvő, professzionális, ügyélközpontú szemlélettel rendelkező, a német gazdasági jogterületre specializálódott jogi tanácsadó iroda vagyunk, melynek alapítója és vezetője Dr. Bokodi Tibor. Munkatársaink sok éves tapasztalattal rendelkező, szakmailag elismert, kiváló szakemberek, akik magas szintű, innovatív jogi megoldásokkal segítik a magyar vállalkozások német piacra lépését.  

Szolgáltatások