Német üzleti etikett

Németországban a legfeltűnőbb, hogy a közös nyelv nagyon eltérő kommunikációs kultúra közvetítője lehet. Azok a pozitív sztereotípiák, amelyek a németekre általánosságban igazak – precizitás, pontosság, megbízhatóság – némileg módosult, ahogy a negatív sztereotípiák is, – mint az intolerancia és nyárspolgári mentalitás – is oldódni látszanak. 

Németországban nagyon erősen elkülönül az irodalmi nyelv, a hivatalos nyelv és a köznyelv. A nyelvhasználat a műveltség és a szakmai kompetencia tükrözője. A külföldi tárgyalópartnereknek célszerű ismerni a hivatalos nyelvet és kerülni a köznyelvi fordulatokat. 

A kézfogás a különböző neműek, korúak és rangúak között is elfogadott üdvözlési forma. A kézfogás határozott, egymás szemébe kell néznünk. A címek, pozíciók és a tudományos fokozatok nagyon fontosak, a megszólításnál használni kell. Amennyiben házaspárral találkozunk, természetesen előszőr a feleséggel kell kezet fognunk. A tárgyalás nyelve a német, még akkor is, ha a felek beszélnek más nyelven is. Bemutatkozáskor a keresztnév említése elmarad. A hivatali kapcsolatok tiszteletben tartják a hierarchiát, távolságtartók, a magázás az elfogadott kommunikációs forma.

A partner megbízhatóságát már az üzleti tárgyalásra való pontos érkezéssel tesztelik. A pontosság alól még a forgalmi dugó sem ment fel senkit. Elvárás a felkészültség, a határozott cél megjelölés és a direkt fogalmazás. A németek a lineáris tárgyalást preferálják, a kritikai észrevételeket kerüljük. 

A kölcsönös ajándékozás nem szokás, ezért legfeljebb az országunkat bemutató kisebb albumokat, jellegzetes ajándékot vigyünk. Ebéd és vacsora meghívás esetén általában a meghívó fél fizet, de ne lepődjünk meg azon sem, ha mindenki a saját számláját maga fizeti. Tabu támák az anyagi helyzet, a magánélet, a nemzeti identitás, a rasszizmus, a nacionalizmus.  

Az öltözködés a hagyományos sötét vagy szürke öltöny, fehér ing, nem rikító nyakkendővel. A helyes testtartás és megfelelő fizikum is előnyt jelent. A nőknek ajánlott viselet a jó szabású, nem túl szűk szoknyás kosztüm vagy ruha és kerülni kell a feltűnő ékszereket.           

Rólunk

Közel 20 éve dinamikusan növekvő, professzionális, ügyélközpontú szemlélettel rendelkező, a német gazdasági jogterületre specializálódott jogi tanácsadó iroda vagyunk, melynek alapítója és vezetője Dr. Bokodi Tibor. Munkatársaink sok éves tapasztalattal rendelkező, szakmailag elismert, kiváló szakemberek, akik magas szintű, innovatív jogi megoldásokkal segítik a magyar vállalkozások német piacra lépését.  

Szolgáltatások