GmbH alapítás

Share on facebook
Share on linkedin
Share on xing

A német GmbH Németország egyik legelterjedtebb és egyben legkedveltebb társasági formája, amely a magyar jogból ismert korlátolt felelősségű társaság német megfelelője, azonban a német GmbH alapításának, működésének és megszűnésének szabályai eltérőek a magyar jogrendszerben a korlátolt felelősségű társaságokra vonatkozó szabályoktól.

A GmbH törzstőkéjének jogszabály által előírt minimuma 25.000 EUR, amelyet a társaság alapításakor az alapító tagoknak a társaság részére kell bocsátaniuk. Abban az esetben, ha kettő vagy kettőnél több alapító tag vesz részt a társaság alapításában, akkor (ilyen tartalmú döntés esetén) elegendő a törzstőke 50%-át a társaság rendelkezésére bocsátani, tehát már 12.500 EUR törzstőke befizetésével is megalapítható a társaság.

A társasági szerződés további lényeges pontjairól is célszerű szakemberrel egyeztetve előre döntést hozni, hiszen a társasági tagok egymáshoz és a társasághoz fűződő jogviszonya határozza meg a társaság jövőbeli működését. Egy rossz tartalommal megírt társasági szerződés egy társasági tag kiválása, vagy az egyik társasági tag családi állapotának megváltozása esetén vagy haláleset miatt végső soron a társaság felszámolásához is vezethet.

A társasági szerződés alapító tagok általi aláírását követően, előtársasági formában, kiterjesztett felelősséggel a társaság megalakult. Kizárólag a bíróság általi bejegyzést követően áll be a társasági tagokra vonatkozó korlátolt felelősség, ekkor viszont a felelősségi korlátozás visszahat az alapítás időpontjára. (ex tunc hatály)

A társaságot alapító tagok lehetnek természetes személyek és akár gazdasági társaságok is, amely gazdasági társaságok lehetnek tagállami és Unión kívüli társaságok egyaránt. Amennyiben a bejegyzéshez szükséges feltételek teljesülnek, akkor a bejegyzési idő 1 hét, de a teljes német cégalapítási idő – tekintettel arra, hogy több hivatali eljárást is le kell lefolytatni – 2-3 hét.

Fontos, hogy egy újonnan alakult vállalkozás csakis akkor lehet sikeres, ha a gazdasági döntései racionálisak és megalapozottak. Ezért az Ön vállalkozásának sikere érdekében fontosnak tartjuk, hogy ne csak a cégalapítást megelőzően, hanem azt követően is rendelkezésére állhassunk és további cégjogi és adójogi támogatásunkról biztosíthassuk Önt.

Rólunk

Közel 20 éve dinamikusan növekvő, professzionális, ügyélközpontú szemlélettel rendelkező, a német gazdasági jogterületre specializálódott jogi tanácsadó iroda vagyunk, melynek alapítója és vezetője Dr. Bokodi Tibor. Munkatársaink sok éves tapasztalattal rendelkező, szakmailag elismert, kiváló szakemberek, akik magas szintű, innovatív jogi megoldásokkal segítik a magyar vállalkozások német piacra lépését.  

Szolgáltatások

Elit Group 2000 Kft. | 2000-2019 © Minden jog fenntartva.