Hírek

Buktatók a magyar egyéni vállalkozók számára Németországban

2013-09-06

KÖZLEMÉNY

Buktatók a magyar egyéni vállalkozók számára Németországban

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) közleményben szeretné felhívni az építési vállalkozók figyelmét a németországi vállalkozás aktuális buktatójára. Az elkerülendő helyzet az építési jellegtől függetlenül, más szakmákat, szolgáltatási területeket is érinthet. El kell kerülni, hogy színlelt vállalkozási kapcsolatba kerüljenek az egyéni vállalkozók és a megrendelőik. Magyarországon bújtatott foglalkoztatásként ismeri a közvélemény, amikor is járulék, adó és egyéb kötelezettségek jogtalan megspórolása érdekében vállalkozási szerződések mögé bújtatva kerül sor dolgozók foglalkoztatására.

Erre Németországban a spanyol és portugál EU csatlakozást követő években volt emlékezetesen rossz tapasztalat. Ugyanis, amikor teljes egészében megnyílt számukra az unió munkaerőpiaca, részben szándékosan, részben pedig tudatlanul egyéni vállalkozói igazolvánnyal próbáltak tömegesen, valójában alkalmazotti körülmények között munkát folytatni. Sok esetben a megrendelő sem volt tisztában azzal, hogy mitől vállalkozás valami és mitől alkalmazotti a foglalkoztatás, csak azt tartották fontosnak, hogy társadalombiztosítási járulék és személyi jövedelemadó befizetéseket spóroljanak meg a lehető legnagyobb mértékben.

A színlelt egyéni vállalkozások csapdájába 2011. május 1-től az unió valamennyi nemzeti munkaerő piacának teljes megnyitásakor a magyar vállalkozók is beleeshetnek. Különösen oda kell figyelni a számunkra igen fontos és nagyságrendet jelentő németországi munkáknál.

A német kormányzat 2005 márciusában a vámhivatalok keretében külön akciócsoportot állított fel a színlelt egyéni vállalkozások (látszat önfoglalkoztatók) kiszűrésére. Joggal lehet arra számítani, hogy hangsúlyos, célzatos hatósági ellenőrzések várhatóak ezen a területen.

A BKIK Építőipari Osztálya - egyeztetve az ÉVOSZ-szal - hangsúlyozni szeretné, hogy az egyéni vállalkozásokra vonatkozó kritériumoknak a külföldi munkavállalás során is meg kell felelni. Az egyéni vállalkozóknak az alábbi elvárásokkal kell kiemelten foglalkozni:

·         érvényes vállalkozási szerződések megléte

·         a külföldi tevékenységre vonatkozóan elkülönített könyvelés biztosítása

·         a tevékenység végzése többnyire bejelentés köteles az adott országban

·         egészségbiztosítási kártyával és szükség szerinti további biztosításokkal kell rendelkezni a német előírásoknak
          megfelelően

·         a pénzforgalom lebonyolításához megfelelő banki kapcsolatok szükségesek

A színlelt egyéni vállalkozások jellemző ismérvei is jól meghatározhatóak.

A színlelt egyéni vállalkozó:

·         a megrendelő utasítja a munkahelyen való megjelenésre és a letöltendő munkaidőre

·         időbéresen meghatározott, rendszeres jövedelmet kap, jár neki a túlóra-pótlék, szabadsága idejére fizetés,
          betegsége esetén a megrendelő által fizetendő táppénz

·         betagozódik a megrendelő munkavállalói közé (pl. építkezésen a megrendelő, vagy más vállalkozó munkavállalói
          csoportjába dolgozik, vagy futószalag mellett áll a megrendelő munkavállalóival együtt)

·         a megrendelő munkaeszközeit használja, nincs saját munkaeszköze, valamint nem rendelkezik kellő tőkével saját
          eszközök beszerzésére

·         korábban alkalmazott volt az adott megrendelőnél és változatlanul ugyanazt a feladatot látja el

·         az éves bevételének mintegy 5/6-od része ugyanattól a megrendelőtől származik

Az egyéni vállalkozóvá vált korábban magyar társas vállalkozásoknál alkalmazott, kiküldött munkavállalók önhibájukon kívül, leginkább ismerethiány miatt rendkívül hamar összeütközésbe kerülnek vagy kerülhetnek a törvényekkel. Indokolt, hogy az egyéni vállalkozók alaposan tájékozódjanak arról, hogy a munkaközvetítők vagy német megrendelők által ajánlott konstrukció mennyiben minősül jogszabályszerűnek. Minden egyéni szabálytalanság az összes magyar vállalkozást megbélyegzi.

forrás: http://www.bkik.hu


Fooldal
Ossza meg ezt az oldalt ismerőseivel
Az Ön neve
* Az Ön e-mail címe
Célpont neve
* Célpont e-mail címe